ایرانیان از گذشته هایی دور تا به امروز هنر را قدر می دانستند. هنر در انواع شکلهای مختلف مانند نقاشی، شعر و معماری و موسیقی تاریخچهای طولانی در ایران دارد. از طرفی دیگر ایرانیان از گذشته انسانهای خلاقی بوده اند و دوست داشتند هنر خودشان را به شکلهای مختلفی به نمایش بگذارند. از این رو صنعت فرش که مخلوطی از هنر و خلاقیت بود در بین ایرانیان رواج بسیاری پیدا کرد.
از آنجایی که تولید فرش به شکل سنتی زمان بر است و از طرفی هیچ ماشین آلاتی در تولید آن دخالت ندارد، میتوان فرش ایرانی را نوعی صنایع دستی دانست که ریشه عمیقی در فرهنگ ایرانی دارد. در واقع اگر با دقت بیشتری به موضوع فرش و فرشبافی نگاه کنیم، متوجه می شویم که با موضوعی اقتصادی – فرهنگی مواجه هستیم. در ادامه قصد داریم بیشتر به این موضوع بپردازیم و سعی خواهیم کرد از جنبه تاریخی به این موضوع ورود کنیم.
تاریخ جهان، مدیون فرش ایرانی!
اگر غیر متعصبانه به تاریخ جهان نگاه کنیم، متوجه می شویم بخش بزرگی از تاریخ جهان، مدیون فرهنگ و تمدن ایرانی است. بسیاری از اتفاقات جهان، حتی اتفاقات دوردست که به ظاهر ربطی به ایران و ایرانی نداشت، توسط مورخان ایرانی ثبت و ضبط شده است و این اتفاقی ارزشمند برای ایرانیان و جهانیان محسوب میشود.
اما ثبت تاریخ در دورههای مختلف شیوههای مختلفی به خود دیده است. یکی از عجیبترین و زیباترین ثبت وقایع تاریخی را می توان بافت فرش ایرانی دانست. هنرمندان و صنعتگران فرش در دورههای مختلف پادشاهی مجبور بودند برای خوش آمد شاه، فرشی زیبا با طرح هایی جذاب تهیه کنند. گاهی افرادی مانند پادشاهان قاجاری نسبت به دودمان خود حساسیت بالایی داشتند. از این رو دستور می دادند که در یک فرش ریز بافت بسیار زیبا، نام و شمایل پادشاهان گذشته و ولیعهد آینده آورده شود. اگر به تاریخ صنعت فرش در دنیا نگاه کنیم، به واقع به زمانهای ماقبل از تاریخ و زمان ورود پاتها و مادها به ایران باید برگردیم. این زمان را مبدا قدیمیترین قالیها و فرشها می دانند.
به جز این مورد، تاریخ انسان شناسی ایرانی دین بزرگی به صنعت فرش دارد. همانطور که میدانید ایران از قومیتها و ملیتهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از این قومیتها فرهنگ و تاریخی خاص برای خود دارند. یکی از جاهایی که می توان تفاوت این فرهنگها را به خوبی پیدا کرد، در نوع طرح و بافت و حتی شیوه بافت فرش است. به طور مثال در گذشته وقتی پسری به خواستگاری دختری از ایل بختیار میرفت، دختر بعد از چند ماه پاسخ خود را به واسطه بافت یک فرش به خواستگار خود اعلام می کرد. در این فرش با دادن یک طرح خاص مشخص می شد که جواب دختر و خانواده او به این داستان مثبت است یا منفی. این موضوع به خوبی نشان می دهد فرهنگ تحمل و صبر در کنار احترام قرار می گیرد.
عمر و هنر در دل فرش ایرانی
اصلیترین ویژگی فرش ایرانی و سنتی را می بایست در مدت زمان و طول عمری دانست که بافنده پای آن میگذارد. فرش از روندی بسیار ساده و در عوض بسیار طولانی تشکیل شده است. فرش بافی و قالی بافی در واقع در هم تنیدن گرههای مختلف است که این گرههای رنگی در دید بزرگتر، یک طرح و شکل را مشخص می کنند؛ بنابراین فردی که شروع به بافت فرش و قالی می کند در واقع عمر خود را پای گرههای آن میگذارد.
به شکل احساسی، فرشهای دستی و فرش ایرانی یادگار احساسات و خندهها و اشکها و لحظههای عمر بافنده آن هستند. از این رو بسیاری معتقد هستند که فرش دارای اهمیت بسیار بالا و حتی بسیار قابل احترام است. به همین دلیل فروشندگان فرش در بازار از گذشته تا به امروز مورد احترام خاصی قرار گرفته اند. به نوعی فرش فروشان را معتمدان بازار می دانند. این احترام و این حرمت به صنایع فرش ایرانی و دستبافت بیش از هر چیزی به سبب گذشته درخشان این صنعت و همچنین به خاطر عمر و هنر دست بافنده آن است.
گرچه فرشهای ماشینی به سبب قیمت کمتر نسبت به فرش سنتی و دستباف توانست غالبیت بازار را به خود اختصاص دهد، اما همچنان طرحها و نقشهای تاریخی بسیاری در آنها نیز استفاده میشود که یادآور تاریخ و فرهنگ ایرانی است؛ فرهنگی که دنیا از نگاه کردن به آن لذت می برد.
قالی شویی توحید؛ آگاه به منزلت فرش ایرانی
اگر ما بر فرض محال هیچ تولید ایرانی را قبول نداشته باشیم و بگوییم نمونه خارجی با کیفیت تر برای آن وجود دارد، در مورد فرش، نظری کاملا متفاوت خواهیم داشت. فرش ایرانی دارای اصالت بالا و فرهنگی غنی است که به نظر باید مانند کتاب غزلیات حافظ و شاهنامه فردوسی در هر خانهای حداقل یک فرش ایرانی وجود داشته باشد.
اما فرش ایرانی درست مانند هر وسیله دیگری نیاز به نگهداری دارد. یکی از مهمترین راهها و اصلیترین موارد نگهداری فرش، نحوه شست و شوی آن است. در گذشته نه چندان دور که خانهها بزرگ و دارای حیاط وسیعی بودند، زنان و مردان خانه با سلیقهای مثال زدنی شروع به شستن فرش می کردند؛ اما امروزه که خانهها از چند متر متجاوز نمیشود و اکثرا فاقد حیاط شخصی هستند، شست و شوی فرش تبدیل به یک چالش شده است. از این رو پیدا کردن فرد یا افرادی که توانایی شستن فرش به شکل تخصصی را دارا باشند می تواند اهمیت خاصی پیدا کند. قالی شویی توحید با داشتن سابقه درخشان در حوزه فرش شویی، قالی شویی، موکت شویی و مبل شویی می تواند انتخاب مناسبی برای هر خانه ایرانی باشد. قالی شویی توحید نه تنها در حوزه منطقه خود توانایی رقابت دارد بلکه با داشتن نیروهای متخصص در حوزههای مختلف، می تواند با انواع نامها و برندهای قالیشویی غرب تهران و قالیشویی شمال تهران رقابت جدی و تنگاتنگی داشته باشد. کافی است تنها یک بار به قالیشویی توحید اعتماد کنید، زیرا این قالیشویی اهمیت و منزلت فرش ایرانی را به خوبی می داند.